Jalkapallon EM-kisat – vain voittajat muistetaan

Jalkapallon satoja vuosia kestäneestä historiasta huolimatta EM-kisat ollaan järjestetty ennen vuotta 2020 vain 16. kertaa aiemmin. Ensimmäiset kisat pelattiin vuonna 1960, jolloin voittajaksi selviytyi jo sittemmin lakkautettu valtio, Neuvostoliitto.

Jalkapallon EM-kisat ovat vuosien saatossa nostaneet pinnalle toinen toistaan erikoisempia joukkueita sekä pelaajia. Jalkapallon EM-voittajat eivät todellakaan läheskään aina ole olleet ennakkosuosikkeja, sillä jos menneiden voittajien listaa katsoo, joukosta löytyy mukavasti yllätyksiä. Joka neljäs vuosi järjestettävät EM-kisat tarjoavat jännitystä kirjaimellisesti koko rahan edestä, sillä edessä on jälleen kokonainen kuukausi jännittämistä siitä, mikä valtio onnistuu itselleen arvokkaan tittelin lunastamaan.

Aikaisemmat EM jalkapallo mestaruudet:

1960 – Neuvostoliitto

1964 – Espanja

1968 – Italia

1972 – LänsiSaksa

1976 – Tsekkoslovakia

1980 – LänsiSaksa

1984 – Ranska

1988 – Hollanti

1992 – Tanska

1996 – Saksa

2000 – Ranska

2004 – Kreikka

2008 – Espanja

2012 – Espanja

2016 – Portugali

Kuten listauksesta saattaakin tarkkasilmäinen jalkapallofani huomata, Espanjan lisäksi yksikään maa ei ole jalkapallon arvokisojen historiassa pystynyt puolustamaan mestaruuttaan kahta vuotta peräkkäin. Espanjan saavutuksesta erittäin merkittävän tekee myös se, että maa onnistui voittamaan myös 2010 maailmanmestaruuden.

Vuoden 2020 kisoihin hallitsevana mestarina lähtee siis vuoden 2016 EM-kisat voittanut Portugali, joka kaikista ennakko-odotuksista huolimatta onnistui nappaamaan tittelin suuren ennakkosuosikin, Ranskan, nenän alta. Cristiano Ronaldon johtama Portugali joutui pelaamaan ilman kapteeninsa apuja finaalissa (loukkaantui alkuminuuteilla), mutta onnistui tästä huolimatta kampeamaan 1-0 voiton Ranskasta.

Kaikkien EM-kisojen parhaat pelaajat

Paras maalintekijä nostetaan yleensä aina jalustalle, kun kisojen yksittäisiä suorituksia aletaan otteluiden päätyttyä vertailemaan. Maalikuningas ja sen mukanaan tuoma maine ja kunnia on yksittäisillä pelaajille tärkeä rajapyykki, sekä mittari omista kyvyistään, mutta harva tulee kuitenkin kollektiivisesti ajatelleeksi, että kisojen voittamiseen vaaditaan tasapainoinen suoritus koko joukkueelta. Hyvät yksilöt muodostavat hyviä joukkueita, ja vain joukkueen 100%:nen suorittaminen riittää mestaruuteen.

Osoittaaksemme kuitenkin arvostusta EM-kisojen yksilöitäkin kohtaan, olemme päättäneet listata menneiltä vuosilta muutaman supertähden, joka omalta pelipaikaltaan tarjosi joukkueelleen mahdollisuuden EM-kultaan. Valitettavan harvoin vasemmalla laidalla pelaavaa puolustajaa, tai vaikkapa maalivahtia muistetaan virallisissa maininnoissa, mutta juuri tällaisen roolin pelaajat ovat itse asiassa äärimmäisen tärkeässä asemassa, mikäli EM-kisojen kaltaisessa turnauksessa halutaan edetä pitkälle.

Parhaat maalivahdit EM-kisoissa

Joku jalkapallotietäjä joskus sanoi, että “se jolla on paras maalivahti, tulee mestaruuden voittamaan”. Tämä piti ainakin paikkansa vuoden 1992 kisoissa, jonka voittajaksi selviytyi ilmiömäisellä tavalla Tanska. Tanskan maajoukkue oli jo pitkään ollut lomilla, kun karsintojen jälkeen kisapaikka jäi vain muutaman pisteen päähän. EM-kisat kuitenkin kutsuivat siitä syystä, että Jugoslaviassa syttynyt sota sulki kyseisen maan kisojen ulkopuolelle, ja paikka myönnettiin Tanskalle. Vastoin kaikkia odotuksia, Tanska meni ja voitti koko turnauksen, kaatamalla Saksan loppuottelussa lukemin 2-0.

Nollapelin 1992 EM-kisojen loppuottelussa pelannut, Manchester Unitedissa uransa luonut Peter Schmeichel valittiin turnauksen sekä koko Euroopan parhaimmaksi maalivahdiksi – eikä syyttä. Yhteensä kolmesti Euroopan parhaan maalivahdin palkinnon pokannut Schmeichel on ehdottomasti yksi EM-kisojen kaikkien aikojen parhaimmista maalivahdeista. Muita suomalaisille tuttuja nimiä ovat mm.

  • 1995 – Edwin van der Sar
  • 1997 – Jens Lehman
  • 1999-2002 – Oliver Kahn
  • 2003 – Gianluigi Buffon
  • 2010 – Iker Casillas
  • 2013-2015 – Manuel Neuer

Parhaat puolustajat EM-kisoissa

Puolustajat eivät ole niitä pelaajia, jotka pääsevät mässäilemään tehopisteillä, tai upeilla suorituksilla, mutta he muodostavat yhdessä maalivahdin kanssa koko joukkueen selkärangan. EM-kisat ovat historiansa aikana nähneet lukuisia maailmanluokan puolustajia, joista yksi kaikkien aikojen parhaista on tietysti Saksaa yli vuosikymmenen edustanut oikea laitapakki, Philipp Lahm. Bayern Munchenin seurajoukkueessa pelannut Lahm on valittu EM-kisojen All-star kentälliseen kahteen otteeseen (2008 ja 2012), eikä suotta. Pieni mutta sitäkin pippurisempi Lahm oli maajoukkuevuosinaan suurin yksittäinen syy Saksan menestykseen arvokisoissa.

Edellisten EM-kisojen parhaimpien puolustajien joukkoon pääsivät mm. Joshua Kimmich, Jerome Boateng, Pepe sekä Raphael Guerreiro.

Parhaat keskikenttäpelaajat EM-kisoissa

Pistepörssin kuningas ei myöskään löydy kovinkaan usein keskikentältä, mutta keskikentän roolia voidaan kuvailla koko joukkueen aivoiksi. Keskikentällä uurastavat pelaajat pelaavat väsymättömästi kahteen suuntaa, luoden paikkoja hyökkäyspäässä ja puolustaen omaa maalia puolustuspäässä. Vaikka kokonaisuuden kannalta koko joukkueen pitää olla laadukas, keskikentän avainasemassa olevat pelaajat usein määrittelevät yksittäisessä turnauksessa sen, menestyykö joukkue vai ei.

EM-kisojen parhaimpiin keskikenttäpelaajiin historian aikana kuuluu mm. seuraavia legendoja:

  • Frank Lampard
  • Michael Ballack
  • Didier Deschamps
  • Pep Guardiola
  • Patrick Vieira
  • Zinedine Zidane
  • Luis Figo
  • Edgar Davids
  • Xavi
  • Andrea Pirlo

Parhaat maalintekijät EM-kisoissa

Kultaisella kengällä palkittava pistepörssin kuningas, eli paras maalintekijä on EM-kisojen arvostetuimpia palkintoja. Vaikka puolustajien ja keskikenttäpelaajien roolia ei voi väheksyä, ihmiset yleensä tykkäävät ihannoida taitavia maalintekijöitä, jotka auttavat joukkueitaan voittoon illasta toiseen. Loppujen lopuksi jalkapallossa on kuitenkin kyse siitä, kuka tekee eniten maaleja. EM kisat ranking tuntee historiasta monta yksittäistä pelaajaa, jonka ura lähti nousukiitoon kyseisen henkilön voitettua legendaarisen “Golden Boot” -palkinnon.

2000-luvun parhaat maalintekijät EM-kisoissa:

  • 2000 – Patrick Kluivert, Savo Milosevic – 5 maalia
  • 2004 – Milan Baros – 5 maalia
  • 2008 – David Villa – 4 maalia
  • 2012 – Fernando Torres – 3 maalia
  • 2016 – Antoine Griezmann – 6 maalia

Kaikkien aikojen paras avauskentällinen EM-kisojen historiassa

Vuonna 2016 UEFA:n toimesta julkistettu “All Time Euro XI” -listaus pitää sisällään 11 parasta pelaajaa EM-kisojen historiasta. Nimilista on kohtalaisen vaikuttavaa luettavaa, sillä tällaisen joukkueen saaminen samaan pelipaitaan tarkoittaisi sitä, ettei milläkään joukkueella tällä planeetalla olisi mahdollisuuksia voittoon!

Maalivahti: Gianluigi Buffon

Puolustajat: Paolo Maldini, Franz Beckenbauer, Carles Puyol, Philipp Lahm

Keskikenttä: Andres Iniesta, Andrea Pirlo, Zinedine Zidane

Hyökkääjät: Cristiano Ronaldo, Thierry Henry, Marco van Basten

Edellä mainittujen nimien yhteenlaskettuja voittoja ei kannata lähteä edes arvioimaan, sillä he edustavat kohtalaisen hyvin koko lajin historian suurimpia nimiä – täysin ansaitusti.

Kaikkien aikojen erikoisimmat EM-kisojen tulokset

EM-kisoissa on sen historian aikana nähty monia erikoisia tuloksia sekä tapahtumia, ja kisat edustavatkin hyvin urheilun syvintä olemusta, eli mentaliteettia jossa kaikki on mahdollista. Hyvänä esimerkkinä historiallisista tuloksista on mm. Islannin käsittämätön saavutus EM-kisoissa 2016.

EM 2016 Islanti yllättäjä

Islanti onnistui pelaamaan itsensä ensimmäistä kertaa arvokisoihin ja meni suorana lohkokakkosena myös jatkoon (Unkarin kanssa). Neljännesvälierissä tuli kuitenkin se kaikkein suurin pommi, kun Islanti pudotti yhden kisojen ennakkosuosikeista, Englannin, maalein 2-1. Kyseessä oli Englannin jalkapallohistorian yksi mustimmista päivistä. Samoissa kisoissa nähtiin myös todellinen maali-iloittelu, kun pieni ja piskuinen Unkari onnistui kuin ihmeen kaupalla pelaamaan käsittämättömän 3-3 tasapelin Portugalin kanssa. Portugali voitti lopulta EM-kultaa, ja on näin ollen myös hallitseva Euroopan Mestari, kun lähdetään vuoden 2020 kisoja pelaamaan.

EM 1992 – Tanskan ihme

Erikoisten tulosten listalle pääsee myös vuoden 1992 suoritus, jossa Tanska voitti EM-kultaa kisoissa, joihin se ei edes päässyt karsintojen kautta. Tanskan pelaajat ehtivät jo lähtemään lomalle, kun Jugoslaviassa syttyi sota, ja joukkue suljettiin ulos kisoista. Tanska kutsuttiin paikkaamaan pudonnutta Jugoslaviaa, ja loppu onkin sitten historiaa. Tanska kukisti 1992 EM-kisojen loppuottelussa Saksan lukemin 2-0 ja voitti näin ollen EM-kultaa. Tanskan riveissä pelasi mm. Peter Schmeichel sekä Brian Laudrup.

Ennustus EM-kisat 2020 voittajasta

EM-kisojen voittajasta 2020 on mahdoton tehdä mitään “varmoina” pidettäviä ennustuksia, sillä tällä kertaa mukana on ennätysmäärä joukkueita (24), joista todella monella on erittäin hyvät eväät edetä aina päätyyn saakka. Suomalaisten kannalta EM-kulta taitaa olla vain kaukainen haave, mutta jos ihan tarkkoja ollaan, niin Suomi pelaa kuitenkin yhtä kisojen suurinta suosikkia vastaan jo alkulohkossa! Ranskan, Italian sekä Hollannin kaltaisten suurmaiden joukkoon on myös viime vuosina nousut FIFA Rankingissa sijalla #1 majaileva Belgia. Ulos ei kannata myöskään laskea Portugalia, tai vuoden 2018 MM-kisojen finaalissa pelannutta Kroatiaa.

EM 2020 ennakkosuosikit parhaimmiksi pelaajiksi

EM kisat ovat yksi maailman suurimmista jalkapallon näyttämöistä, joten ei ole mikään ihme, että lajin suurimmat supertähdet nousevat myös täysin erilailla valokeilaan, kuin mitä esimerkiksi seurajoukkueidensa kanssa. Monille EM kisat ovat myös loistava tapa päästä näyttämään todelliset kykynsä, sillä esimerkiksi seurajoukkueissa tilanne voi olla se, että kilpailu pelipaikoista on paljon kovempaa kuin maajoukkueessa.

Seuraa näitä pelaajia EM kisoissa 2020:

#3 Robert Lewandowski – Puola

Emme liioittele kun sanomme, että koko Puolan kansakunta on Robert Lewandowskin harteilla. Bayer Munchenissa vuodesta toiseen tuhoisaa jälkeä tekevä Robert Lewandowski on monen asiantuntijan papereissa maailman ylivoimaisesti parhain kärkipelaaja. Neljästi Bundesliigan maalikuninkuuden voittanut Robert Lewandowski ei luultavasti tule kauheasti apuja saamaan nimettömiltä joukkuekavereiltaan, joka tekee miehen pelaamisesta erityisen mielenkiintoisen. Puola pelaa ottelunsa lohkossa E.

#2 Eden Hazard – Belgia

Suomalaisittain Eden Hazardia pääsee seuraamaan hieman liiankin läheltä (Belgia & Suomi pelaavat lohkossa B), sillä maailman parhaimpien hyökkääjien joukkoon kuuluva Hazard tulee varmasti nälkäisenä metsästämään menestystä maajoukkueensa puolesta. Chelseasta Real Madridin riveihin liittynyt Eden Hazard ei missään nimessä ole ollut parhaimmillaan Zidanen luotsaamassa Realissa, jonka vuoksi EM kisat toimivat Hazardin kannalta “todisteena” siitä, että mies edelleen on yli 100 miljoonan euron arvoinen pelaaja.

#1 Cristiano Ronaldo – Portugali

Kun CR7 ei enää ole mielenkiintoisten pelaajien listalla, jotain outoa on jalkapalloilun maailmassa tapahtunut. Juventuksessa nykyään pelaava Cristiano Ronaldo lähtee todennäköisesti viimeisiin EM kisoihinsa. Vuonna 2016 tullut EM-kulta maistuu varmasti hyvältä, mutta “Rollella” jäi todennäköisesti jonkin verran vielä hampaankoloon, miehen loukkaannuttua loppuottelun ensimmäisillä minuuteilla. Ronaldon nälkää menestymisen suhteen ei varmasti epäile ketään, sillä mies vuodesta toiseen on pystynyt todistamaan, että kuuluu edelleenkin maailman parhaimpien jalkapalloilijoiden joukkoon. Ronaldon kisaurakasta erityisen haastavaa tekee se, että samassa alkulohkossa pelaa kisojen ennakkosuosikkeihin kuuluvat Saksa sekä Ranska.

Usein kysytyt kysymykset EM-kisojen voittajista

Kuinka paljon EM-kisojen voittaja kuittaa rahallisesti?

EM-kisat 2020 tarjoavat voittajalle mahdollisuuden lunastaa jopa yli 30 miljoonan euron edestä palkintorahaa.

Millä maalla on eniten EM-kisojen voittoja?

Saksa ja Espanja ovat ainoat maat maailmassa, jotka ovat pystyneet voittamaan EM-kultaa vähintään 3 kertaa. 1-2 voiton maita ovat mm. Ranska, Neuvostoliitto, Italia, Tshekki, Portugali, Hollanti, Tanska sekä Kreikka.

Kuka on pelannut eniten otteluja EM-kisoissa?

Cristiano Ronaldolla on tällä hetkellä 21 ottelua pelattuna Portugalin paidassa. Seuraava aktiivipelaaja joka pystyy Ronaldoa tällä saralla haastamaan, on Italian pitkäaikainen maalivahti, Gianluigi Buffon, 17:lla ottelullaan.

Milloin järjestettiin ensimmäiset EM-kisat jalkapallossa?

EM-kisojen lopputurnaus on järjestetty ennen vuotta 2020 yhteensä 15 kertaa, ja ensimmäiset kisat pelattiin vuonna 1960.

Onko kukaan pelaaja voittanut kahdesti EM-kisojen kultaista kenkää, eli paras maalintekijä -palkintoa?

Ei. Moni pelaaja on ollut lähellä, mutta tuplavoittajaa ei jalkapallon EM-kisat historiassaan vielä tunne.