Naisten EM 2020 ei valitettavasti kuulu tämän vuoden ohjelmaan, sillä perinteisesti neljän vuoden välein järjestettävä arvoturnaus on viimeksi pelattu vuonna 2017. Vuonna 2017 käydyt kisat tarkoittavat siis automaattisesti sitä, että seuraavan kerran Euroopan parhaita naisjalkapalloilijoita pääsee seuraamaan 2021 heinäkuussa. Kisojen isäntämaana toimii Englanti ja kisoissa on mukana yhteensä 16 joukkuetta. Osallistuvia joukkueita ei isäntämaa Englannin lisäksi ole vielä tiedossa, sillä lopullinen lohkojako käydään vasta marraskuussa 2020.

Naisten EM 2021 pelataan neljässä eri lohkossa, joista jokaisen lohkon kaksi parasta jatkaa kahdeksan (8) parhaan joukkoon. Finaaliin tiensä selvittävät kaksi joukkuetta kohtaavat toisensa legendaarisella Wembleyn stadionilla, Elokuun ensimmäisenä päivänä, 2021.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen matkaa kohti EM-kisoja 2021 seurataan mielenkiinnolla, sillä ”helmarit” ovat selkeästi ”huuhkajia” menestyneempi joukkue, jos arvokisojen esiintymiskertoja mitataan. Suomen naisten jalkapallomaajoukkue on ollut EM-kisoissa yhteensä kolme kertaa, ja vuonna 2005 he etenivät aina välieriin saakka. Suomen näkeminen Euroopan neljän (4) parhaan joukossa on aina merkittävä suoritus, oli kyse sitten miesten- tai naisten jalkapallomaajoukkueesta.

Helmarit – Suomen naisten jalkapallomaajoukkue

Helmarit, eli Suomen naisten jalkapallomaajoukkue on pelannut yhteensä 12. karsinnat, joista se on selvittänyt tiensä lopputurnaukseen yhteensä kolme (3) kertaa. Todellisena yllätyksenä voitanee pitää vuoden 2005 suoritusta, jolloin Englannissa järjestetyissä EM-kisoissa Suomen naiset ylsivät aina välieriin asti. Menestys seurasi myös seuraaviin kisoihin, jolloin Suomi oli myös kisojen isäntämaana. Vuonna 2009 Helmarit etenivät aina puolivälieriin saakka, kunnes putosivat pois turnauksesta. 2017 kisat jäivät kokonaan väliin, sillä naisten maajoukkue ei valitettavasti onnistunut karsinnoissa paikkaansa arvokisoissa lunastamaan. MM-karsintoja Helmarit on tahkonnut yhteensä 8 kappaletta, mutta kisapaikkaa ei ole vielä kertaakaan näiden kautta siunaantunut.

ENITEN OTTELUITA PELANNEET SUOMALAISET NAISET

  • Laura Österberg Kalmari – 130 ottelua, 41 maalia
  • Anna Westerlund – 123 ottelua, 3 maalia
  • Sanna Valkonen – 120 ottelua, 7 maalia
  • Jessica Julin 118 ottelua, 4 maalia
  • Anne Mäkinen – 118 ottelua, 16 maalia
  • Anna-Kaisa Rantanen – 105 ottelua, 8 maalia

Menestytään yhdessä – Huuhkajat & Helmarit tulevaisuudessa

Suomen jalkapalloileva nuoriso sai kertaheitolla uutta puhtia, kun vuoden 2019 loppupuolella ratkesi, että miesten jalkapallomaajoukkue matkaa ensimmäistä kertaa historiassaan arvokisoihin. EM-kisapaikka ratkesi Liechtensteiniä vastaan Soneran 5G-stadionilla vuonna 2019, mutta sen vaikutukset tulevat näkymään luultavasti vielä 2030-luvullakin.

Suomalainen urheilu, erityisesti naisurheilu tarvitsee kaiken mahdollisen tuen, jotta sen kehitys ja kasvu pystytään takaamaan. On valitettava tosiasia, ettei naisurheilu saa läheskään niin merkittävää tilaa esimerkiksi medioista, joilla rahoitetaan suurin osa urheilusta tänä päivänä. Syy tälle on selvä: naisten jalkapallo ei toistaiseksi ole tarpeeksi mielenkiintoista, jotta sitä ihmiset seuraisivat, ja toisivat näin ollen ylimääräisiä tulovirtoja lajin pariin.

Miesten menestys jalkapallossa ei kuitenkaan ole pois naisjalkapalloilustamme – päinvastoin. Naisten jalkapallomaajoukkue tulee todennäköisesti hyötymään merkittävästi siitä, että koko Suomi on nousemassa kesän 2020 kisojen myötä varsinaisen buumin aallonharjalle. Tuhansia uusia pikku poikia- sekä tyttöjä ympäri Suomen saavat ensimmäistä kertaa nähdä, miltä tuntuu katsella sinivalkoista pelipaitaa YLE:n TV-lähetyksissä, kun Huuhkajat pelaavat maailman isoimman ja suosituimman urheilulajin EM-kisoissa. Huuhkajien kisapaikan todellista merkitystä nuorisomme hyvinvoinnille on luonnollisesti hyvin vaikea mitata tarkasti, mutta uskaltaisimme väittää, että tulevaisuus tämän osalta näyttää hyvin valoisalta.

Mitä enemmän saamme harrastajia tämän rakkaan lajin pariin, sen paremmin tulemme jatkossakin menestymään, ja pystymme jopa omin päin tuottamaan maailmalle huipputason jalkapalloilijoita – niin miehistä- kuin naisistakin.

Naisjalkapalloilun suosituimmat idolit

Mitä olisi jalkapalloilu ilman idoleita? Siinä missä moni miespuolinen pelaaja / katsoja ihannoi Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon kaltaisia, ”generational talent” -nimikkeellä kulkevia supertähtiä, monen jalkapalloa rakastavan pikkutytön seinällä komeilee julisteita mm. Sam Kerrin, Megan Rapinoen, tai Alex Morganin kaltaisista naisjalkapalloilun ikoneista. Nämä edellä mainitut nimet tuskin sanovat kovin monelle jalkapalloa seuraavalle yhtään mitään, mutta kyseessä on kuitenkin maailman 10 parhaan joukkoon (Sam Kerr valittu maailman TOP3 naispelaajaksi kolmena perättäisenä vuotena) mahtuvia jalkapalloilijoita, joiden henkilökohtainen panos naisjalkapalloilun hyväksi on mittaamattoman arvokas.

MAAILMAN PARHAAT NAISJALKAPALLOILIJAT VUONNA 2019-2020

#1 – Sam Kerr (AUS) – Chicago Red Stars

#2 – Lucy Bronze (ENG) – Lyon

#3 – Megan Rapinoe (USA) – Reign FC

#4 – Ada Hegerberg (NOR) – Lyon

#5 – Amandine Henry (FRA) – Lyon

#6 – Vivianne Miedema (NED) – Arsenal

#7 – Rose Lavelle (USA) – Washington Spirit

#8 – Pernille Harder (DEN) – Wolfsburg

#9 – Wendie Renard (FRA) – Lyon

#10 – Eugenie Le Sommer (FRA) – Lyon

 

Usein kysytyt kysymykset naisten em jalkapallosta

Milloin pelattiin ensimmäinen naisten EM-turnaus?

Ensimmäinen naisten EM lopputurnaus pelattiin vuonna 1984. Turnauksesta on käytetty useita eri nimiä, mutta nykyisessä muodossaan (UEFA WOMEN’S EURO) se on ollut vuodesta 1990 lähtien. Ensimmäiset naisten arvokisat Euroopassa voitti Ruotsi, kukistaen Englannin lukemin 4-3 (rangaistuspotkut)

Mikä maa on hallitseva Euroopan mestari?

Hallitseva Euroopan mestari naisjalkapalloilussa tulee Hollannista. Vuonna 2017 oman kotiyleisönsä edessä mestaruuden voittanut Hollanti kukisti loppuottelussa Tanskan, lukemin 4-2.

Kuinka usein naisten EM-kisat järjestetään?

Naisten EM-kisat pelataan poikkeuksellisesti neljän (4) vuoden välein, kun miesten kisoissa EM arvoturnaus on 2 vuoden välein, ja MM-kisat 2 vuoden välein.

Mikä maa on voittanut eniten mestaruuksia naisten EM-kisoissa?

Eniten mestaruuksia on Saksalla, yhteensä kahdeksan (8) kappaletta. Toisena tulee Norja (2 voittoa), sitten Ruotsi (1 voitto) sekä Hollanti (1 voitto). Tilastojen todellinen erikoisuus löytyy Englannin voittosarakkeesta, joka näyttää pyöreää nollaa. Jalkapalloilun suurmaa on onnistunut sekä miehissä- että naisissa välttelemään arvokisamenestystä viimeisten vuosikymmenten ajan.

Kuinka monta joukkuetta naisten EM-kisoissa yleensä on?

UEFA:n päätöksellä osallistuvia joukkueita on 16 kappaletta. Joukkueet jaetaan karsintojen perusteella (painotettu arvonta) neljään eri lohkoon, joista jokaisen lohkon kaksi parasta etenevät puolivälieriin.