Lohko A


Lohkossa A pelaavat seuraavat joukkueet:

  • Turkki
  • Italia
  • Wales
  • Sveitsi

Lohko A on ennakoissa veikattu yhdeksi kisojen tasaisimmaksi lohkoksi. Karsinnoista näytöstyyliin selvinneellä Italialla (10 voittoa, 0 tappiota) on kovat näytönhalut, sillä joukkue ei selviytynyt vuoden 2018 MM-kisoihin ollenkaan. Italian maajoukkuetta tähdittävät Giro Immobilen kaltaiset supertähdet, joilla takanaan on erittäin menestyksellinen kausi Serie A:ssa. Puolustuksessa maailmanluokan osaamisesta pitää huolen mm. AC Milanin Alessio Romagnoli, Leonardo Bonucci sekä viimeisenä lukkona maailman lupaavimpien maalivahtien joukkoon kuuluva Gianluigi Donnarumma. Muilla joukkueilla tulee A-lohkossa olemaan tiukat paikat, mikäli he meinaavat Italialaisen tähtisikermän EM-kisoissa pysäyttää.

Ennakkoasetelmissa Italian pitäisi mennä suhteellisen helposti lohkostaan jatkoon, mutta toinen suora jatkopaikka onkin sitten hieman kinkkisempi. Gareth Balen johtamaa Walesia ei kannata aliarvioida, sekä mm. Sveitsin nuorta voimaa täynnä oleva joukkue on osoittanut kykenevänsä huippusuorituksiin suurmaitakin vastaan.

A-lohkon otteluohjelma

Perjantai 12. kesäkuuta – Turkki – Italia (Ottelu pelataan Roomassa klo 21.00)
Lauantai 13. kesäkuuta – Wales – Sveitsi (Ottelu pelataan Bakuussa klo 15.00)

Keskiviikko 17. kesäkuuta – Turkki – Wales (Ottelu pelataan Bakuussa klo 18.00)
Keskiviikko 17. kesäkuuta – Italia – Sveitsi (Ottelu pelataan Roomassa klo 21.00)

Sunnuntai 21. kesäkuuta – Italia – Wales (Ottelu pelataan Roomassa klo 18.00)
Sunnuntai 21. kesäkuuta – Sveitsi – Turkki (Ottelu pelataan Bakuussa klo 18.00)

Mielenkiintoisin ottelu A-lohkossa käydään mielestämme Italian sekä Sveitsin välillä. Ottelu pelataan Roomassa 17.6.2020 klo 22:00 alkaen.

A-lohkon voittajasuosikit

Lohko A on kenties yksi kilpailun tasapainoisimmista ryhmistä, ja kaikki osapuolet tähtäävät realistisesti pudotuspeleihin. Italia tulee todennäköisesti ryhmän kärkeen, ja melkein varmasti kelpaa ainakin estämään täydellisen katastrofin. Loput ryhmästä tuntevat olonsa hyvin avoimeksi, ja Turkki on ehkä veikkaus toiselle sijalle. Se voi tarkoittaa, että Sveitsin ja Walesin välinen peli 12. kesäkuuta on jo päättävä sen suhteen, kenellä on mahdollisuus edetä, vaikka olisi mahdotonta laskea mitään neljästä niin varhaisessa vaiheessa. A-lohkossa todella on pelattavaa. Italia palaa kansainvälisiin turnauksiin sen jälkeen, kun se jäi pois vuoden 2018 maailmanmestaruuskilpailuista ja oltiin hieman italialle epätavallisessa tilanteessa. Uudistunut joukkoi on jättänyt taakseen yli 30-vuotiaat konkari, ja heidän tilalleen astuu nuoret ja nälkäiset uuden sukupolven pelaajat Roberto Mancinin johdolla. Italian joukkueesta ei kuitenkaan tyystin puutu vanha kaarti, vaan kokeneita pelaajia löytyy, kuten Bonucci, Chiellini, Verratti ja Jorginho esiin tulleiden nuorempien pelaajien kanssa, kuten Chiesa, Donnarumma ja Barella. Italian-joukkuetta voidaan siis pitää jonkin asteisena villinä korttina, ja turnaus hyvä alkuturnaus saattaisi asettaa heidät vahvalle polulle lopputurnaukseen asti.

Sveitsiläisistä on tullut melko säännöllinen karsija kansainvälisille turnauksille viime vuosina, mutta eivät ole usein onnistuneet tekemään itse kisoissa sen surempaa vaikutelmaa. Sveitsiläiset ovat pudonneet aikaisessa vaiheesa kolmessa viimeisessä suuressa turnauksessa. Keskikenttäpelaajat Denis Zakaria ja Djibril Sow, molemmat 24, näyttävät keskeisiä rooleja tänä kesänä vanhempien oekaahueb, kuten Granit Xhaka ja Xherdan Shaqiri, rinnalla. 29-vuotias Remo Freuler on ollut keskeinen keskeinen tekjiä Atlannan jännittävässä muutoksessa yhdeksi Euroopan mielenkiintoisimmista joukkueista, ja hänesta tulee varmasti avainpelaaja myös Vladimir Petkovicin joukkueessa. Heiltä puuttuu silti oikea maalintekijä, ja tämä voi olla tulevissa koitoksissa Sveitsin-joukkueen akilleen kantapää.

Viimeiset vuodet eivät ole kohdelleet Turkin maajoukkuetta erityisen hyvin. Sen jälkeen, kun he tekivät paluun EM-välieriin vuonna 2008, he ovat mahtuneet mukaan vain yhden kerran toiseen suurempaan turnaukseen, EM-2016, jossa he putosivat jo lohkovaiheessa. Silti he lähestyvät EM 2020 -tapahtumaa paljon paremmin kuin vuonna 2016. Uusien jännittävien nuorten pelaajien ja joidenkin vanhempien veteraanien puhallettua puhtia joukkueeseen, toivoa vielä on. Karsintaotteluiden tulokset ovat vaikeuttaneet turkkilaist todellisen uhan arvioimista. Viime vuosien vaikuttavat voitot Hollantia ja Ranskaa vastaan ​​on synkistänyt tappio Unkarille ja viimeksi 3-3 tasapeli Latvian kanssa. Kaikki katseet ovat heidän kokeneissa pelaajisaa, kuten Burak Yilmazille, Milanon luovalle tähdelle Hakan Calhonoglulle ja Leicester Cityn puolustajalle Caglar Soyunculle sekä Lillen mestaruuskilpailun voittaneelle Zeki Celikille.

Ennen EM-2016 Walesin-joukkueella oli ehtinyt kulua 57 vuotta ilman pääsyä suureen turnaukseen. EM-turnauksee osallistumisen mahdollisti osittain uusi karsinatamuoto, jossa useampia joukkueita annetaan kilpailla finaalissa, mutta silti tässä uudessa Walesin sukupolvessa on jotain pelotonta. Tätä joukkoa kuvastaa se että he raivasivat tiensä EM-2016 kilpailuissa aina semi-finaaleihin asti. Viime kisoissa Wales aloitti karsinnat heikosti, mutta saivat sitten tärkeimissä jatkopeleissä juonesta kiinni. Sekä Gareth Bale että Aaron Ramsey ovat olleet joukkueel välttämättömiä ja tehneet tärkeitä maaleja kilpailujen edetessä. Heidän kokemuksensa ja kyvyt luotsaavat joukkuetta eteenpäin, ja Walesiin on helppo suhtautua hyökkäävänä ja jopa agressiivisena joukkueena. Viimeaikaiset tulokset ovat olleet walesilaisille varsin myönteisiä. Vastikään hankittu 1: 0 voiton Tšekin tasavallasta. Joukkueen ainoat tappiot Belgiaa vastaan World Cup-karsinnoissa ja ystäväottelu Englantia vastaan. Toisaalta maalinteko on Walesillä ollut vaikea, viimeksi joukkue on tehnyt enemmän kuin yhden maalin marraskuussa 2019 järjestetyssä ottelussa; tämän ongelman ratkaiseminen on avain mahdollisuuksiin päästä eteenpäin lohkovaihetta pidemmälle. Tuntuu epätodennäköiseltä, että Wales pystyisi taistelemaan vuoden 2016 joukkueen tasolle, ryhmällä joka myönnettävästi on tasapainoinen mutta ei erinomainen. Mahdollinen jatko turnauksessa riippuu todennäköisesti siitä, minkä vastustajan arpaonni valitsee pudotuspeleihin.

Lohko A

SijJoukkuePVTHGDPts
133007-09
231114-54
331113-20
430031-80